Звернення Української Гельсінської спілки з прав людини Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

17.11.2004

17 листопада 2004 року
Голові Верховної Ради України
Литвину В.М.

З В Е Р Н Е Н Н Я

Шановний Володимире Михайловичу!

Під час проведення останнього засідання Громадської Ради при Голові Верховної Ради України виконавчим директором Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимиром Яворським було представлено огляд порушень прав людини під час виборчої кампанії 2004 року. Події, що відбулися з того часу, свідчать про значне погіршення ситуації із дотриманням прав людини та основних свобод.

В Україні відновлено практику переслідування інакомислячих, використання правоохоронних органів у якості інструмента політичної боротьби. Крайню стурбованість правозахисних організацій України викликають масові затримання і арешти активістів молодіжних організацій, що мирно поширюють інформаційні матеріали, висловлюють публічно свої політичні переконання, реалізують своє конституційне право на свободу мирних зібрань. Реалізація цих фундаментальних для демократичної держави конституційних свобод зустрічає системний спротив з боку правоохоронних органів. Щодня в Україні затримуються десятки людей, які не мають жодної причетності до здійснення правопорушень, а зазнають переслідувань лише за вираження поглядів критичного змісту по відношенню до виконавчої влади.

Таку оцінку ситуації в Україні поділяються впливові міжнародні правозахисні організації. Про це свідчать заяви наших партнерів із Міжнародної Гельсінської Федерації з прав людини. Найбільш авторитетна та відома у світі правозахисна організація “Міжнародна Амністія” у своїй офіційній заяві 16 липня наголосила на тому, що в Україні вперше за роки незалежності з’явилися в’язні сумління. Такими визнані шестеро осіб, засуджених районним судом у м. Суми до 10 діб адміністративного арешту, що вимагали оприлюднення офіційного протоколу про підсумки голосування на виборчій дільниці, як це передбачено нормою закону “Про вибори Президента України”. Їх було засуджено у закритому судовому процесі, без допуску адвокатів та родичів.

Брутальне порушення конституційного права на свободу і особисту недоторканість відбувається в ці дні в багатьох регіонах України. Вчора, 17 листопада 2004 року відбулися масові затримання активістів молодіжної громадської кампанії “ПОРА” в м. Харкові під час проведення мирної публічної політичної акцій на центральній площі міста.

Вершиною цинізму і нехтування конституційними правами громадян України можна вважати масові затримання, що відбулися 16 листопада у різних містах України: Луганську, Херсоні, Миколаєві та інших. 6-8 годин у районних відділеннях міліції провели студенти, що самі приходили і дарували правоохоронцям помаранчеві троянди.

Буденною практикою діяльності правоохоронних органів стали масові затримання громадських активістів під час візитів у різні регіони України кандидата у Президенти України та Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Перед першим туром голосування, 18 та 19 жовтня, під час відвідання В.Януковичем Чернігова та Полтави, було затримано 17 осіб, які брали участь у поширенні друкованих матеріалів критичного змісту по відношенню до Прем’єр-міністра України.

У більшості випадків під час затримання протоколи про затримання не складаються. Затриманим активістам радять триматися осторонь політики. У деяких випадках погрожують знайти підстави для притягнення до кримінальної відповідальності. Так, у Чернігові затриманому активісту “Пори” Олександрові Коваленку було висунуто обвинувачення у збуті фальшивих грошей. Іншим погрожували звинуваченнями у крадіжці мобільних телефонів, зґвалтуваннях, зберіганні наркотичних засобів з метою збуту, тощо.
У більшості випадків, завдяки активному реагуванню з боку громадських правозахисних організацій, своєчасному наданню правової допомоги, всі звинувачення, висунуті правоохоронними органами, не знаходили свого підтвердження у суді, затримані звільнялися з-під варти. Проте, Міністерство внутрішніх справ України не припиняє, а лише поширює практику масових арештів громадських активістів. Форми переслідувань носять все більш брутальні і протизаконні форми.

16, 17 листопада хвиля репресій проти активістів мала місце у Харкові. На вулиці Енгельса невідомі в штатському без пред’явлення документів силою затримали активістів кампанії "ПОРА!" Руслана Германа та Антона Власова, які роздавали агітаційні матеріали на підтримку кандидата в Президенти Віктора Ющенка. Затриманих змусили сісти в машини, кожного в окрему. По дорозі у хлопців забрали паспорти та вирвали у них 11-ту сторінку – з реєстрацією. Потім їх завезли у Ленінський райвідділ внутрішніх справ, де протримали близько шести годин, нічого не пояснюючи і не складаючи протоколу. При цьому у хлопців також забрали всі наявні інформаційні матеріали, посилаючись на те, що це агітаційні матеріали. Після втручання юристів Харківського штабу “Нашої України” хлопців відпустили. Вони оскаржили незаконні дії працівників Ленінського райвідділу до прокуратури.

У той же день приблизно о 19.00 невідомі в цивільному оточили квартиру 3 по вулиці Гіршмана 17Б, яку активіст “Пори” Віктор Харчевський зняв ще в вересні і де тимчасово проживають студенти, активісти “Пори” з Києва та Київської області. Шестеро молодиків міцної статури почали ломитися в квартиру з погрозами і вимагали, щоби їм відчинили двері. Трохи пізніше підійшли двоє офіцерів міліції, майор і старший лейтенант. Активісти “Пори” попросили під’їхати представника Харківської правозахисної групи та журналістів медіа-групи “Об’єктив”. Після появи представника ХПГ особи у цивільному зникли. Майор Маркін, заступник начальника кримінального розшуку Київського райвідділу внутрішніх справ, пояснив, що він чергує по райвідділу, і йому доручено перевірити, хто і на яких підставах проживає в цій квартирі, оскільки працівники ЖЕКу стверджують, що вже півтора роки не оплачуються комунальні послуги за квартиру. Зауважимо, що досить таки дивна праця для кримінального розшуку. Віктора Харчевського умовили вийти з паспортом, майор під камерою журналістів переписав його паспортні дані активіста, після чого працівники міліції пішли.

Але пізніше, десь о 23.30, четверо в цивільному знову почали погрожувати, ломитися в двері і вимагали відкрити їм. Хлопці забарикадували двері. Молодики в цивільному чергували біля квартири всю ніч і ранок. Активісти “Пори” змогли вийти з квартири 17 листопада тільки о 12.00 під телекамерами, викликавши журналістів.

Весь вечір і півночі представники ХПГ намагалися встановити місце знаходження двох хлопців з цієї групи: Олександра Короля та Олександра Недашковського, які пішли роздавати листівки “Пори” і не повернулися. У Київському райвідділі відповідали, що такі не затримувалися, черговий обласного управління внутрішніх справ також говорив, що ані Київський райвідділ, ані інші районні управління їх не затримували. Проте невідомий вночі, десь о 1.30, телефонним дзвінком повідомив, що обидва Олександри таки утримуються в Київському райвідділі. На 10.00 18 листопада їхня доля все ще невідома.

16 листопада 2004 року група з семи студентів економічного факультету Львівського національного університету: Пшеволодський Юрій ; Паливода Іванна Мирославівна; Артемонова Тетяна Олександрівна; Околович Уляна Олегівна; Карась Андрій Анатолійович; Возний Роман Романович; Борійчук Олег Іванович було затримано у Вінниці, де вони перебували у приватному помешканні по вулиці Івана Богуна.

Всі затримані – активісти громадянської кампанії „ПОРА!”, які прибули у Вінницю з метою проведення агітаційної роботи щоби закликати громадян перевірити себе у списках виборців перед другим туром голосування. Трьох з них (Р.Возний, О.Борійчук, А.Карась) було затримано вночі, коли вони малювали графіті на стіні по вул Київській у Вінниці, решту чотирьох було затримано оперативною групою Вінницького міськвідділу УМВС у Вінницькій області на дому. При затриманні групи громадян на дому було проведено огляд приміщення, під час якого з третьої спроби співробітник міліції показав невеличкий пакет с речовиною, зовнішьо схожою на траву, і людей було затримано за підозрою у „зберіганні наркотичних засобів”. Їх було доставлено до Ленінського та Замостянського РВ УМВС України у Вінницькій області. Їм не було висунуто жодних звинувачень, їх не доставляли до суду, тим не менш наступного дня 17 листопада ввечері всіх осіб було розміщено за санкцією прокурора м.Вінниця в приймальник-розподільник УМВС Україні у Вінницькій області, де вони незаконно утримувалися кілька годин, незважаючи на те, що в кожного з них при затриманні були вилучені документи, що встановлюють їхню особу, а тримання в приймальниках-розподільниках документованих осіб категорично забороняється.

Лише завдяки зусиллям народного депутата України Скомаровського В.В., адвоката Мультян В.В., та Вінницької правозахисної групи стало можливим звільнення усіх затриманих пізно ввечері 17 листопада.

Вважаємо, що практика масових і одночасних короткотермінових арештів представників опозиції, що тривають до 72 годин (до моменту пред’явлення обвинувачення), немає нічого спільного з проведенням вільних виборів, є несумісною з принципами демократії і має бути негайно припинена.

Вищенаведені факти, на наш погляд, переконливо свідчать про те, що діяльність правоохоронних органів України носить виразний характер політичних переслідувань громадських активістів, не ґрунтується на законі, суперечить положенням Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод.
Звертаємося до Вас із проханням використати повноваження, що надані Вам законом, а також авторитет вищого законодавчого органу державної влади для припинення масових порушень конституційних прав людини на вільне вираження своїх поглядів, на свободу і особисту недоторканість, на вільне пересування.

Правозахисні організації України і надалі будуть вживати всі можливі заходи для протидії репресивним виконавчої влади та захисту осіб, що стали жертвами свавільних затримань, арештів та інших форм політичних переслідувань з боку правоохоронних органів.

Євген Захаров,
Голова Правління


C��������� �������