Підпишіться! Заява інституту “РЕСПУБЛІКА” та громадян України з приводу порушення київською міліцією права на мирні зібрання під час проведення Маршу свободи 6 травня 2006 року

11.05.2006

6 травня 2006-го року київська міліція всупереч Конституції України, європейській Конвенції про захист прав людини і основних свобод та рішенню суду брутально перешкодила проведенню Маршу Свободи, метою якого було привернути увагу громадськості до проблеми розповсюдження наркотиків та СНІД, до проблеми дискримінації людей, які вживають наркотики, та до питання декриміналізації вживання легких наркотиків. Марш передбачав проведення мітингу на Михайлівській площі столиці, похід вулицями Києва і передачу відповідної петиції до Кабінету Міністрів України.

Події розгорталися таким чином. 13 квітня громадська ініціатива “Об’єктивна реальність” повідомила Київську міську державну адміністрацію (КМДА) про проведення 06.05.2006 Маршу Свободи. Організатори акції подали повідомлення заздалегідь для того, щоб узгодити з місцевою владою всі суперечливі питання, які можуть виникнути під час проведення Маршу. Протягом трьох тижнів від моменту повідомлення про Марш його організатори Тарас Ратушний та Анастасія Безверха неодноразово змінювали маршрут Маршу на прохання КМДА. Керівник управління внутрішньої політики КМДА Олександр Петік у інтерв’ю газеті “Сегодня” (18.04.2006) вказав, що “поважних причин” для заборони акції не існує.

Проте 28 квітня до КМДА подала повідомлення релігійна організація “Посольство Боже” про проведення своєї акції у тому ж місці і у той же час, що й “Об’єктивна реальність”. 5 травня партія Українська національна асамблея (УНА) також повідомила про проведення своєї акції того ж дня в той самий час. А у переддень Маршу, 4 травня, начальник головного управління МВС України в м. Києві Віталій Ярема повідомив КМДА про те, що між учасниками Маршу та їх опонентами можливі сутички.

В останній момент керівництво КМДА змінило свою позицію, яка полягала в тому, що не існує підстав для заборони Маршу Свободи і 5 травня КМДА подала до Шевченківського районного суду міста Києва позовну заяву з проханням заборонити Марш. Аргументація КМДА полягала в тому, що одночасно з “Об’єктивною реальністю” свої акції збираються проводити інші організації, і тому “існує реальна загроза виникнення заворушень чи злочинів, загрози здоров’ю населення, правам та свободам інших людей”.

Вранці 6 травня суд, розглянувши позовну заяву КМДА, відхилив прохання про заборону Маршу Свободи, обмеживши лише право громадян Т. Ратушного та А. Безверхої використовувати під час Маршу звукопідсилюючу апаратуру та рухатись проїзджою частиною вулиць. Таке рішення українського суду загалом відповідає практиці Європейського суду з прав людини, яка не вважає факт проведенні контр-демонстрації причиною заборони самої демонстрації.

За годину перед початком Маршу Свободи на Михайлівській площі Києва розташувалися противники Маршу Свободи - представники трьох політичних партій – УНА, Української консервативної партії (голова – президент Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП) Віктор Щокін) та Української націонал-трудової партії (УНТП, спостерігачі пов’язують цю партію із рухом “скінхедів”). Загальна кількість учасників цієї контр-демонстрації за оцінкою журналістів складала 50 чоловік.
О 13-00, коли на площі зібралися учасники Маршу Свободи, учасники контр-демонстрації, вигукуючи агресивні гасла, кинулися на них. Київська міліція, всупереч заяві свого керівника В. Яреми, який прогнозував можливість сутичок, виявилась не готовою до такого розвитку подій. Між демонстрантами і контр-демонстрантами знаходились лише кілька міліціонерів, і це призвело до того, що сутички таки відбулися.

Після цього на місце події прибули додаткові сили міліції і оточили учасників Маршу (близько 100 осіб), які не виявляли жодної агресії, в той час як агресивно налаштовані учасники контр-демонстрації могли вільно пересуватися площею. Кордони міліції не пропускали учасників Маршу (близько 50 осіб) до оточеної групи і таким чином самовільно позбавили цю групу людей права взяти участь у Марші.

Тим часом учасники контр-демонстрації кинули у скупчення учасників Маршу, оточене міліцією, близько 10-ти димових шашок. Міліція не реагувала на ці дії контр-демонстрантів аж поки шашки у натовп не полетіли з дахів прилеглих будинків. Міліціонери затримали одного з тих, хто кидав шашки, але учасники контр-демонстрації його звільнили (!!!).

Після того, як учасники контр-демонстрації рушили з Михайлівської площі і загроза сутичок зникла, міліціонери ще близько години – до 16-00, часу, коли Марш згідно повідомлення його організаторів має завершитись – не випускали його учасників з оточення і таким чином не дали можливості провести Марш Свободи за маршрутом і в час, вказаними у повідомленні про Марш і не забороненим за рішенням суду.

Заступник начальника головного управління МВС України у м. Києві полковник Віталій Ошовський, який керував діями міліції під час згаданих подій, заявив організаторам Маршу та представникам правозахисних організацій: “Я прийняв рішення – маршу не буде”.

Інститут “Республіка” заявляє:

1. Посадові особи київської міліції порушили невід’ємне та непорушне право громадян на мирні зібрання, самочинно, всупереч статті 11 європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, статті 39 Конституції України та рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 6 травня 2006 року, заборонивши Марш Свободи.

2. Київська міліція не виконала покладеної на неї Конституцією України та Законом України “Про міліцію” функцію охорони громадського порядку та захисту прав і свобод громадян.

3. Країна, у якій представник міліції вирішує, кому з громадян яким маршрутом рухатись, а кому стояти на місці в усьому світі називається поліцейською державою.

У зв’язку з цим ми, громадяни України вимагаємо:

1. Від керівництва МВС України – звільнити із займаних посад посадових осіб київської міліції, винних у порушенні права громадян на мирні зібрання 6 травня 2006 року;

2. Від прокуратури м. Києва порушити кримінальну справу за статтею 340 Кримінального кодексу України (“Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”) за фактом подій 6 травня 2006 року.

11 травня 2006 року

Член правління Інституту “Республіка”
Володимир Чемерис
Підписи:
edit this comment
11.05.2006 Ярослав Гордієвич, УГСПЛ:

edit this comment
11.05.2006 Володимир Пономаренко, голова Сумського обласного відділення КВУ:

edit this comment
11.05.2006 Володимир Притула, Комітет з моніторингу свободи преси в Криму:

edit this comment
11.05.2006 Олег Приймак, студент НаУКМА:

edit this comment
11.05.2006 Володимир Яворський, Українська Гельсінська спілка з прав людини:

edit this comment
11.05.2006 Сергій Кабуд, українець:
В Україні кілька міліонів нещасних алкоголіків, опіятчиків та хворих на СНІД. За оцінками ці категорії разом сягають до 3 міліонів з 47. В інших країнах такого немає ніде крім Росії.
Кількість людей які вмирають щорічно від паління тютюну і пияцтва в усіх його формах- від раку печінки, за кермом, в бійках і т.д. перевищує відсоток подібних смертей в усьому світові. Але жлобська київська влада в обличчі кугута Луценко не хоче вжити заходів які вживають західні розумні уряди по декріміналізації коноплі, яка росте скрізь по всій нашій теріторії.

Мерзотні хабарники і наркоділери мабуть працюють разом.
edit this comment
11.05.2006 Сергій Нараєвський, японіст:

edit this comment
11.05.2006 Михайло (Zipa) Зіпунов, письменник:

edit this comment
11.05.2006 Юлія Балаєва, редактор новин:
громадян позбавили права на вільне волевиявлення. в той час як "соціаліст" міністр оборони заявив про те, що він воліє доєднатися до акції сумнівних сектантів та активістів УНА-УНСО
edit this comment
11.05.2006 Іван Бабошин, журналіст:
У всьому, що викладено в заяві, пересвідчився особисто на марші 6 травня. Готовий свідчити у суді.
Також, на мою думку, міністр МВС Луценко перевищив свої повноваження і чинив тиск на підлеглих, заявляючи, що готовий сам із ними взяти участь у контрдемонстрації. На його щастя, аж настільки він не зміг зганьбитися. Якщо "міліція з народом", очевидно, на думку Луценка народ - це скінхеди?
edit this comment
11.05.2006 Dmitry Shalimov musician:

edit this comment
11.05.2006 Andrey Gerzhov, IT:

edit this comment
11.05.2006 Вадим Гладчук, голова ВО "Молодь - надія України", редколегія сайту www.sprotiv.info:
Ющенко теж незаконно обмежує право громадян на мирні збори. Паркан на Банковій, 11 встановив, ворота поставив і тепер вже навпроти його вікон мітингувати не можна.
Думаю, що Ющенко - диктатор, а не демократ!
edit this comment
11.05.2006 Novikov Oleksyi - student:

edit this comment
11.05.2006 Тарас Ратушний, журналіст, прес-аташе Маршу Свободи:
Є всі підстави говорити про тиск, що відбувався на міську владу протягом останніх двох днів напередодні Маршу, наслідком такого тиску і став "дивний" позов до суду. Є всі підстави говорити про те, що начальник столичної міліції Віталій Ярема, взявши на себе клопіт трактувати суду цілі акції і звузивши їх до "легалізації вживання маріхуани" та "пропаганди наркотиків"(позаяк ніде у вимогах Маршу це не фігурувало і фігурувати не могло), значною мірою дезінформував своїх підлеглих, а також міністра внутрішніх справ. Адже, навряд чи, маючи об'єктивну інформацію про справжні вимоги Маршу Свободи, Юрій Луценко зголосився би приєднатись до лав скінхедів з УНТП та неофашистів з МАУП.
edit this comment
11.05.2006 Андрый Козлов, адвокат:

edit this comment
12.05.2006 Иванов Егор IT:

edit this comment
12.05.2006 Катерина Черепанова, журналіст.:

edit this comment
12.05.2006 Андрій Мокроусов, відповідальний редактор, часопис "Критика" (Київ):

edit this comment
12.05.2006 Катерина Демчук, драматург:

edit this comment
12.05.2006 Олег Камінецький, лінгвіст, перекладач.:

edit this comment
12.05.2006 Світличний Олексій, IT:

edit this comment
12.05.2006 Катерина Клочко | спеціаліст з маркетингових досліджень:

edit this comment
12.05.2006 Андрей Кравчук, сисадмин:

edit this comment
12.05.2006 Сергій Світловида , лікар.:
Марш у підтримку декриміналізаціі марихуани - нормальне явище у розвинутій краіні. Ті люди, які намагаються цьому протистояти, не хочуть адекватно сприймати реальність - при декриміналізації кількість вживаючих "важкі" наркотики знижується через лояльне ставлення до марихуани. Чорні ринки збуту "важких" наркотиків, які зазвичай прикриваються вдадними структурами, відмирають. Легалізація потрібна, і чим швидше, тим краще для країни.
edit this comment
12.05.2006 Дмитрий Светличный, дизайнер:

edit this comment
12.05.2006 Курганович Алексей, IT:

edit this comment
12.05.2006 Володимир Остапович Козачук, мистецтвознавець, критик.:
Дії міліції не відповідали суті забезпечення правопорядку. Марш повинен був пройти і міліція повинна була забезпечити ходу, розігнавши так званих "націоналістів"!
edit this comment
12.05.2006 Володимир Сьомгін, інженер-технолог.:

edit this comment
12.05.2006 Юрій Шеляженко, журналіст:
"Алкоголіки" та "наркомани", в адресу яких лунала нецензурна лайка з боку організаторів контр-демонстрацій, такі ж громадяни України, як всі інші, вони мають всі громадянські свободи і право на захист особистої честі та гідності. Якщо порівнювати наркоманію і заклики до ворожнечі та насильства, якими козиряють деякі політичні сили, то їх небезпека для України не менш вагома, ніж п'ять грамів коноплі.
edit this comment
12.05.2006 Валінчук Марина, лікар-фітотерапевт.:

edit this comment
12.05.2006 Aнастасія Безверха, PR-менеджер:

edit this comment
12.05.2006 Юрій Олександрович , спеціаліст широкого профілю.:

edit this comment
12.05.2006 Віктор Загреба, тележурналіст:

edit this comment
12.05.2006 Юрій Олександрович , спеціаліст широкого профілю.:

edit this comment
12.05.2006 Валентин Завадовський , приватний підприємець.:

edit this comment
12.05.2006 Litvin Valery:
nekrasivo vse vyshlo kak-to...
edit this comment
12.05.2006 Aнастасія Безверха, PR-менеджер:

edit this comment
12.05.2006 Ярема Михайлів, адміністратор:

edit this comment
12.05.2006 Гліб Кантер, музикант, журналіст:
дуже неприємне відчуття від того щл відбувалось на акції з боку міліції. пахабно і жорстоко тримати людей в полоні не даючи їм можливість навіть сходити до туалета - на таке спроможні наші органи - залякати молодь та намагатись перетворити святковій настрій у втому і бажання пити кудись...
edit this comment
12.05.2006 Дмитро Мухін, художник:

edit this comment
12.05.2006 Ярема Михайлів, адміністратор:

edit this comment
12.05.2006 Геннадій Корнєв, юрист:
а наш опонент по одній судовій справі бігав із виглядом гітлера і кричав "далой наркаманав".
edit this comment
12.05.2006 Дмитро Блінов, копірайтер:

edit this comment
12.05.2006 Ольга Любунь, юрист:

edit this comment
12.05.2006 Герасимов Денис, специалист по интернет-рекламе:

edit this comment
12.05.2006 Катерина Герасимчук, журналіст:

edit this comment
12.05.2006 Андрій Галочкін, IT:

edit this comment
12.05.2006 Іхельзон Євген Редактор відділу новин газети "Сегодня":

edit this comment
12.05.2006 Olexandr Korolyov, punk:

edit this comment
12.05.2006 Корж Игорь,администратор:

edit this comment
12.05.2006 Личова Олена, маркетинг аналітик:

edit this comment
12.05.2006 Антон Рутковський, журналіст:

edit this comment
12.05.2006 Денис Тарасов, рекламист:
К обозначенным требованиям добавлю следующее: Руководство МВД Киева выступить с публичным обращением, о том что срыв Марша был продиктован не заботой о защите марширующих, а личными соображениями и предпочтениями, или же под давлением определенных сил, которых в таком случае также перечислить!
edit this comment
12.05.2006 Тарас Крупський, голова правління Коаліції ГО України "Свобода вибору":

edit this comment
12.05.2006 Нечитайло Павло журналіст:

edit this comment
12.05.2006 Семен - нач. отд. цв. корр.:
Скины - вон в Африку.
edit this comment
12.05.2006 Кубарєв Олександр -- маркетолог:

edit this comment
12.05.2006 Данило Євтухов (Колишній та сподіваюсь майбутній студент НаУКМА, іноді - журналіст):

edit this comment
12.05.2006 Юдкович Михайло, літератор:
Підтримую акцію і дану заяву, але мушу визнати, що, нажаль, у громадян України в наш час багато інших проблем, і проблема декриміналізації легких наркотиків їх навряд чи зацікавить тою мірою, що необхідна була б для впливу на змінення ситуації.
edit this comment
12.05.2006 Дмитро Іванов, журналіст:
Підтримую реальну боротьбу з наркоманією, а не міліцейський "беспрєдєл" з прикриванням справжньої наркомафії.
edit this comment
12.05.2006 Простибоженко Олег, студент Київського університету права НАН України:

edit this comment
12.05.2006 Тарас Козуб, журналіст:
Висловлюю обурення діями столичної міліції і підтримую акцію. Вважаю, що марш був зірваний не через турботу міліції про безпеку киян, а через власні переконання деяких посадовців.
edit this comment
12.05.2006 Андрій Ромашко, Керівник Департаменту культурних спільнот:
Кожна культурна спільнота має право на свій власний шлях до самовдосконалення та духовного розвитку. Якщо у растафаріанській культурі цей шлях лежить через вживання маріхуани, то представники цієї культури мають право її вживати. Свобода віросповідання декларується конституцією України, отже вживання маріхуани не повинно бути забороненим. Декриміналізація маріхуани не вигідна виробникам алкогольних напоїв та торговцям важких наркотиків, тому і стільки галасу проти декриміналізації вживання маріхуани. Невісгластво є ознакою нашого часу, тому планомірна просвітницька діяльність є необхідною та нагальною задачею. Підняття культурного рівня населення призведе також і до толерантного ставлення до представників інших культурних спільнот. Керують міліцією невігласи, і на цей факт повинна звертати увагу громадськість. Маємо надію, що Марш Свободи та заходи навколо нього зрушать з місця культурний рівень представників нашої влади.
edit this comment
12.05.2006 Франк Юлія, журналіст, м. Запоріжжя:
Прикро, коли владні органи підтримують найдебілістичніші прояви. Я якраз була на Ірпінському семінарі творчої молоді, коли все це відбувалося. Згодом туди приїхав харківський поет Сергій Жадан і співачка Ірена Карпа. Вони власне і розказали про неподобство, вчинене київською владою. Ірену скіни ледь не побили. Піідписуюся під заявою, підтримую прихильників легалізації - але, на жаль, важко буде за це боротися, бо наркобізнес дуже прибуткова штука, а чим більше забороняють, тим дорожче коштує, тим відповідно більші бариші. Жаль, що в Україні немає (принаймні я таких не знаю) прикладів самоорганізації людей, що вживають наркотики, з метою захисту власних прав. В Росії це інтернет-спільнота "Drugusers.ru", "Нова наркополітика" та інші. Правда в Росії закони ще дебільніші ніж у нас, але там люди намагаються якось протидіяти. Також дуже мало в Україні аутріч-програм, спрямованих на зменшення шкоди від уживання наркотиків (роздача чистих шприців, розповсюдження необхідної інформації). Цікаво було би познайомитися з людьми які пітримують подібні ініціативи.
Відписуйте на мило: [email protected]
edit this comment
12.05.2006 Дмитро Іванов, журналіст:
Підтримую реальну боротьбу з наркоманією, а не міліцейський "беспрєдєл" з прикриванням справжньої наркомафії.
edit this comment
12.05.2006 Дмитрий Вишняков:

edit this comment
12.05.2006 Олена Дєвіна, юрисконсульт:

edit this comment
12.05.2006 Ігор Бобряков, медіа-спеціаліст:

edit this comment
12.05.2006 Сергій Вдовиченко, юрист:

edit this comment
12.05.2006 Володимир Шевяков - sound designer:

edit this comment
12.05.2006 Ольга Тимченко, журналіст:

edit this comment
12.05.2006 Писаний Дмитро:
юрист
edit this comment
12.05.2006 Лідія Гужва економіст:

edit this comment
12.05.2006 Тарас Крупський, голова правління Коаліції ГО України "Свобода вибору":

edit this comment
12.05.2006 Юдкович Михайло, літератор:
Підтримую акцію і дану заяву, але мушу визнати, що, нажаль, у громадян України в наш час багато інших проблем, і проблема декриміналізації легких наркотиків їх навряд чи зацікавить тою мірою, що необхідна була б для впливу на змінення ситуації.
edit this comment
12.05.2006 Антон Бережний (ANT), IT:
ЗАБОРОНЕНО ЗАБОРОНЯТИ!!! :-)
edit this comment
12.05.2006 Стас - дизайнер:
Нарушение конституции!!!
edit this comment
12.05.2006 Рочняк Олександр, юрист:
Вимагаю притягнути працівників міліції до відповідальності
edit this comment
12.05.2006 Ганна Трепалюк, ОМГО "Лицем до лиця":
Я та всі мої друзі так чекали цього Маршу. А подивилися по ТВ, як цю акцію "забила" міліція, і довго лаялися. Хіба за це люди тояли під час Померанчевої революції?! Хіба за те, щоб за банальну травку, котру курять на Україні в такому ж обсязі, як пьють пиво,(до речі, шкоди від неї менше, ніж від алкоголю) могли посадити у тюрму разом з ділерами, які торгують ширкою та героїном?
Хочеться плакати від цієї брехні та зневаги до нормальних людей, які борються за свободу.


edit this comment
12.05.2006 Юлия Богилло:

edit this comment
12.05.2006 Сюзанна Елпі, музикант, співачка:
Незважаючи на те, що наша країна ще не готова до легалізації легких наркотиків, учасників Маршу морально підтримую і навіть збиралася йти сама (друзі знають, чому не пішла). А наша "доблєстная мєліция" - це ще один гіркий аргумент до того, що я сказала вище, країна не готова. І не через людей, які курять травку (причому НЕ МАСОВО!!!), а через наше суспільство. А якщо додати ще й націоналістичні проблеми - взагалі страшна картинка вимальовується...
Пригадується революція... Друзі, а як же "міліція з народом"? Маршируємо проти незаконних дій людей у формі?
edit this comment
12.05.2006 Maksym Ivanyna, student Central European University, Budapest:
tut, zdajetsia, kilka pidpysiv treba vykreslyty. Bo skladajetsia neserjozne vrazhennia...
edit this comment
12.05.2006 Дуганець Ігор, інженер, музика:

edit this comment
13.05.2006 Гервазюк Валерій, студент:

edit this comment
13.05.2006 Процук Анна:

edit this comment
13.05.2006 Ігор Лісовський, представник ВІЛ-сервісної НУО:
політика заборони себе вичерпала та показала свою неефективність. суспільство має визнати існування проблеми і зрозуміти, що відвертатися від цього неможливо - потрібно починати діалог, а не заважати цьому початку заборонами та зривами мітингів!
edit this comment
13.05.2006 Цвилей Павел, студент:
даешь реализацию прав!
edit this comment
13.05.2006 Цвилей Павел, студент:
интересно наблюдать, как свободномыслящие толерантные люди обосновывaнно раскрывают своё мнение, а глупые и ограниченные лают от бессилия и отсутствия стоящих идей))) присутствует здесь. было на марше. будет всегда ;)
edit this comment
13.05.2006 Deathdemona,:
Запрещать коноплю - это все равно что запрещать помидоры или укроп например.
Я бы определил врага декриминализации так: алкогольное лобби помноженное на деньги наркобаронов.
больше никому это не выгодно.
значит в мире рулят именно эти два профсоюза.
и в нашей стране тоже. к сожалению, но одна общественная организация не в силах им противостоять.
Огромное спасибо правоохранительным органам украины за нормальное отношение к курящим.
милиционер, который не видел зла от аудитории канабисупотребляющих не может бороться с этим "злом"!
еще раз спасибо! Украина свободная страна! Огромное счастье это осозновать! peace!

edit this comment
13.05.2006 Іван Гришин, менеджер проектів:

edit this comment
13.05.2006 Волошенюк Оксана, Академія української преси:

edit this comment
13.05.2006 Співаченко Андрій , культурознавець.:
Фашизм не пройде!
edit this comment
13.05.2006 Володимир Михайлович , член НАН України.:

edit this comment
13.05.2006 Петя Гріщенко , учень 11-го класу.:
Сам коноплі не курю і покищо не збираюся, а от мій старший брат курить, але не курить цигарок і не п'є алкоголь. Він має право курити травку, адже він курить її сам або зі своїм другом, і нікому не спричиняє поганого.
А ось алкаші з нашого двору буянять і часто не дають людям спати, тому краще курити аніж бухати.
edit this comment
13.05.2006 Тетяна Петрівна Андрощук , бухгалтер.:
Мій син у 22 роки почав дуже багато випивати. Виносив з дому речі, золото. Виникло декілька неприємних ситуацій і в результаті він отримав 1.5 роки умовного ув'язнення.
Через певний час за допомогою реабілітаційного центру ми відучили його від горілки. Зараз він палить травичку, але не вживає алкоголь. Певною мірою травичка йому допомогла і допомагає у боротьбі з алкоголем. Він почав нормальне життя - працює, заробляє непогані гроші, має гарну дівчину і хоче на ній одружитися.
Чи було-б все так добре поки він пив? Ні.
А травичка не заважає йому ні працювати, ні спілкуватися з людьми, лиш єдине погано - за травичку його можуть посадити, а це несправедливо. Нехай саджають тих, хто вживає алкоголь!
Так декриміналізації коноплі!
edit this comment
13.05.2006 Олег Левченко, голова Правління Громадської організації "Ініціатива":
Я категорично проти пропаганди жодних наркотиків,
Але я категорично проти заборони свободи вираження думки!
І бездарної організації кампанії.
edit this comment
14.05.2006 Данила Джепо, режиссер:
Как то в этой стране всегда все через жопу... Особенно, когда дело качается доблестной милиции. Сам я на марше не был, да и наверное не пошел бы, но события можно было спрогнозировать заранее.
Тарас, мы же все таки в Украине, а не в Голландии, например.
edit this comment
14.05.2006 Baranovska Maria Student:

edit this comment
14.05.2006 Наташа Чиж, журналист:
давайте бороться. даже если мы СЕЙЧАС не победим - мы хотя бы пошатнём эти гребаные устои
edit this comment
15.05.2006 Євген Підлісний, адвокат, журналіст:
Дуже дивно чути такі дурниці від міністра-соціаліста: європейські соціалісти, на яких, без сумніву, намагається орієнтуватись СПУ, якраз дуже ліберальні щодо декриміналізації вживання маріхуанни. І взагалі: чи можуть Луценко та Ярема запропонувати якусь дієву альтернативу боротьби з наркоманією? Ні, тому що її не існує. Показовий приклад Нідерландів: там спокійно (якщо виповнилось 18) можна зайти до кофі-шопу і спокійно покурити травку і при цьому в цій країні один із найнижчих відсотків наркоманів у Європі. До речі, до споживання алкоголю у Нідерландах ставляться суворіше, аніж до трави: за розпиття пива у публічному місці можуть зробити зауваження, а якщо це побачать поліцаї - то обов"язково підійдуть і чемно пояснять, що цього не треба робити (знаю із власного досвіду). Воно зрозуміло: алкоголь шкідливіший за маріхуану, позаяк наші недолугі чиновники не спроможні на ефективні заходи, які б знизили рівень алкоголізму та наркоманії. А зробити це можна лише шляхом декриміналізації та створення культури споживання того ж алкоголю та маріхуани.

edit this comment
15.05.2006 Наталка Мельник, бухгалтер:
Я не підтримую жодних засобів, що викликають залежність і моральний занепад людини. Але вони мають такі самі права як і всі ми. Чому "пані" Вітренко і такі ж збоченці, як вона, що паплюжать нашу державу, мають більшу повагу від неї? Соромно перед цивілізованим світом. Хіба за таку владу стояли ми на майданах?
edit this comment
15.05.2006 Sergiy Kotenko, IT (Berlin):
duzhe pokazovo - z tymy, hto pragne objektyvnosti informuvannja derzhava boret`sja DEZINFORMACIEJU!!!
pora vidnovyty nalipku - VONY BRESHUT!
edit this comment
15.05.2006 Олексій Тарасов, член Чернігівського громадського комітету захисту прав людини:
Підтримую намагання Володі. Треба призупинити двійні стандарти для масових акцій.
edit this comment
15.05.2006 Кость Швидкий, студент:
Підтримую заяву
edit this comment
16.05.2006 Yuriy Cherkashin, designer:

edit this comment
17.05.2006 Шаповалов Андрей, организатор:
Каждый гражданин имеет право на отстаивание своей позиции в рамках закона.
Все граждане равны в своих правах.
Обращение поддерживаю!

edit this comment
17.05.2006 Колокольніков Вадим, юрист:
Особисто я палю люльку, і до каннабісу не маю жодного відношення.
Але погоджуюсь, що краще вже нехай вживають каннабіс, ніж важкі наркотика таабо горілку.


edit this comment
17.05.2006 Юрій Чумак, журналіст бюлетеня "Права людини" Харківської правозахисної групи:
Паління (в тому числі - й коноплі) шкодить здоров'ю. Але міліція шкодить свободі вираження поглядів та мирних зібрань.
На пачках цигарок великими літерами написане застереження про їх шкідливість. Пропоную такого ж роду застереження написати й на будівлі головного управління МВС України у м. Києві.
edit this comment
20.05.2006 Yulian Slobodian, software developer (SoftServe):
It's an attaint!!!
edit this comment
29.05.2006 Микола Ляхович, аспірант:
Права на пересування і мирні збори гаратовані Конституцією України. Ніхто не має прави перешкоджати їх реалізації. Сумно спостерігати, коли МВС і СБУ зввітують про затримання наркоділків із стаканом конопель, а не виробників і постачальників кілограміх гіршої отрути.
edit this comment
06.06.2006 Ірина Іванків, студентка НЮАУ ім. Ярослава Мудрого:

edit this comment
15.06.2006 Нестренко Оксана, аспірант Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого:

edit this comment
17.06.2006 Андрій Шуляк , Інститут "Республіка",м.Дніпропетровськ:
Згоден, поліцейська держава, в якій людина не може відчувати себе свободною та реалізувати свої невід"ємні права та свободи,ЗАБОРОНЕНО ЗАБОРОНЯТИ!
edit this comment


27.06.2006 Петро Кошуков, громадянин України:
Підтримую листа, так само як ідеї 1)рівності прав і свобод для всіх, 2) протесту проти обмеження свобод та порушення конституційного права громадян на демонстрації, 3) легалізації легких наркотиків як ефективного методу запобігання поширенню наркоманії
edit this comment


22.08.2006 Андрій Букін громадський діяч, правозахисник:

 


C��������� �������