Відкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людини щодо ситуації в українській адвокатурі

19.04.2013

Українська Гельсінська спілка з прав людини висловлює своє занепокоєння останніми подіями, які відбуваються в українській адвокатурі.

5 квітня 2013 року Київська обласна кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури позбавила права займатися адвокатською діяльністю адвоката Володимира Висоцького, який багато років очолював вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури. Підставою для цього стали, серед іншого, проведення «альтернативного з’їзду»,  «оприлюднення особистої позицію щодо правомірності рішень».

17 квітня Закарпатська кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури притягнула до дисциплінарної відповідальності адвоката Миколу Сірого, старшого наукового співробітника Інституту держави і права імені Корецького. Підставою винесення попередження стала оцінка адвокатом певних аспектів нового Кримінально-процесуального кодексу України.

Звертаємо увагу на те, що попередження винесено за порушення статті 57 Правил адвокатської етики, які затверджені 17 листопада 2012 року, а висловлювання адвокатом були зроблені 13 листопада 2012 року. Нам прикро, що ми змушені нагадувати представникам юридичної професії про недопустимість зворотної сили закону про відповідальність, закріплену в статті 58 Конституції

17 квітня 2013 року та ж комісія позбавила права займатися адвокатською діяльністю адвоката Ольгу Машкаринець та зупинила на 1 рік адвокатську діяльність адвоката Надії Баранської. Ми очікуємо додаткову інформацію щодо підстав притягнення до відповідальності цих адвокатів.

17 квітня 2013 Закарпатська комісія зупинила на 6 місяців право займатися адвокатською діяльністю адвоката Романа Мартиновського, відомого своєю багаторічною правозахисною діяльністю, голову правління Української фундації правової допомоги, обраного членом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури від м. Севастополя. Підставою для рішення стала його відсутність на засіданні Вищої КДКА 7 грудня 2012 року. 10 квітня 2013 року адвокат Мартиновський як член ВКДКА пропонував включити до порядку денного засідання комісії питання про правомірність дисциплінарного покарання адвоката Висоцького. 18 квітня 2013 року він виключений із складу ВКДКА, а наступного дня охорона не пропустила його на засідання комісії.

За інформацією, що є в нашому розпорядженні, на цей час розглядаються:

в Закарпатській КДКА – дисциплінарні справи проти:

адвоката Валерія Таргонія, обраного членом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури,

адвоката Сергія Удовиченко, обраного членом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури,

адвоката Сергія Сафулько, члена Вищої ради юстиції,

адвоката Геннадія Авраменко, Голови організаційного комітету з проведення позачергового з’їзду адвокатів України.

в Донецькій КДКА – дисциплінарні справи проти:

адвоката Миколи Маланюка,

адвоката Ігоря Марченко,

адвоката Олексія Слівінського

адвоката Ігоря Смоли

адвоката Наталії Замедянської

адвоката Маланюк М.М.,

адвоката Марченко І.,

адвоката Ольги Шевченко,

адвоката Тетяни Погрібняк.

в Харківський КДКА – дисциплінарні справи проти:

адвоката Тетяни Подольної,

адвоката Лариси Герасько.

Таким чином, на сьогодні до дисциплінарної відповідальності притягнуті або притягаються, за нашими даними, не менше  20 адвокатів.

15 квітня 2013 року окружним адміністративним судом м. Києва було постановлено окрему ухвалу, згідно з якою мають бути притягнуті до відповідальності:

адвокат Авраменко Г.М.,

адвокат Горощенко Л.В.,

адвокат Атрощенко Н.А.,

адвокат Баранська Н.С.,

адвокат Белоусов О.І.,

адвокат Божик В.І.,

адвокат Будз Т.В.,

адвокат Висоцький В.І.,

адвокат Дурдинець В.В.,

адвокат Задніпровський О.П.,

адвокат Замедянська Н.М.,

адвокат Комарницька О.М.,

адвокат Маланюк М.М.,

адвокат Марченко І.В.

адвокат Полонський Ю.М,

адвокат Слівінський О.В.,

адвокат Смола І.В.,

адвокат Фостяк А.Я.,

адвокат Шевченко О.Г.,

адвокат Щирий Л.О.,

Всі вони були причетні до організації альтернативних зборів адвокатів.

Звертає на себе увагу те, що в окремій ухвалі йдеться не тільки про дисциплінарну відповідальність. Наступного дня про «дії по суті кримінального характеру» було згадано у Заяві органів адвокатського самоврядування Закарпаття, опублікованій на сайті «Закарпаття онлайн».

Майже одночасний розгляд справ, використання одних і тих же методів порушення дисциплінарного провадження (подання скарг від адвокатів з різних регіонів, подання позовів з метою отримання окремих ухвал суду) дають підстави думати, що ці дисциплінарні провадження є спланованою кампанією, спрямованою на знищення будь-якого намагання висловлювати критику на адресу «нової  вертикалі органів адвокатського самоврядування» (© О. Фазекош) та діяти відповідно до своїх переконань.

Більше того, в Харкові розглядається позов до адвокатів Єфима Голянда, Олександра Заднепровського, Олександра Гончаренко та інших з вимогою спростувати поширену ними інформацію щодо проведення альтернативної конференції в Харкові в жовтні 2012 року. Таким чином подавляється не лише будь-яка незгода, але й сама згадка про існування буд-якої незгоди.

Ми спостерігали за конфліктом в адвокатурі, який виник після набрання чинності новим законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», але вважали недоречним висловлюватися з приводу питань, які мали бути вирішені самою адвокатською спільнотою.

Але недавні безпрецедентні для української адвокатури події за своїм характером та значенням виходять за межі суто внутрішніх проблем адвокатури. Використання органів адвокатського самоврядування для розправи з інакодумцями – не є внутрішньою справою адвокатури.

Як асоціація правозахисних організацій, діяльність якої спрямована на утвердження верховенства права і захист прав людини, ми стурбовані небезпечними спробами подавити будь-яке інакодумство всередині адвокатури. Ми вважали адвокатуру саме тією спільнотою, де плюралізм думок є основоположним принципом діяльності, спільнотою, яка має плекати здатність адвокатів висловлювати незгоду і відстоювати свою позицію, без чого ми не можемо уявити адвокатську діяльність. Зразкові адвокати завжди відрізнялися тим, що не боялися висловити свою позицію, навіть залишившись сам на сам з більшістю. Адвокатура й призначена для того, щоб оберігати таку здатність адвокатів.

Гарантії незалежності, принципи самоврядування і привілеї адвокатської професії надані адвокатурі не для задоволення амбіцій тих чи інших адвокатів чи адвокатських угруповань, а для того, аби адвокатура була здатна слугувати інтересам суспільства, аби громадянське суспільство, кожна людина могли розраховувати на професійну допомогу у відстоюванні своїх прав, аби людина мала можливість протистояти посяганням держави на її права. Якщо ці привілеї і гарантії використовуються для того, щоб знищити саму можливість триматися незгодної позиції, це перетворює адвокатуру в інститут, неспроможний виконувати покладені на нього суспільством задачі.

Ми можемо стверджувати, що обставини притягнення до відповідальності у низці справ, свідчать про брутальне порушення свободи вираження поглядів, права на справедливий суд та права на мирне користування своїм майном (статті 6, 10 Конвенції та стаття 1 Першого протоколу до Конвенції).

Ми також заявляємо, що будемо продовжувати слідкувати за розвитком подій в адвокатурі і інформувати суспільство, міжнародну спільноту та професіональні юридичні асоціації про ці події.

Ми звертаємося до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії з вимогою якнайшвидше розглянути скарги на рішення регіональних КДКА, прийнятих щодо адвокатів, що висловлюють позицію, що не співпадає з позицією керівництва адвокатури, забезпечивши їх відкритий розгляд і доступ журналістів та представників громадськості на засідання .

 

Євген Захаров, голова правління

Аркадій Бущенко, виконавчий директор

 

 

коментарі

19.04.2013 | 
Ярослав Богачук, адвокат, м. Луцьк

19.04.2013 | 
Дмитро Назарець, адвокат, м. Київ

19.04.2013 | 
Роман Куйбіда, заступник голови правління Центру політико-правових реформ

19.04.2013 | 
Сергей Кажанов, журналист, Севастополь

19.04.2013 | 
Євгенія Закревська, адвокат, м. Київ
+ порушення ч. 3 ст. 33 ЗУ "Про адвокатуру і адвокатську діяльність")

19.04.2013 | 
Ірина Сковородько, адвокат, м. Ужгород

19.04.2013 | 
Владимир Маслов,адвокат, город Одесса

19.04.2013 | 
В Закарпатській КДКА - Пересоляка Олександра

19.04.2013 | 
Лариса Герасько м. Ужгород

19.04.2013 | 
ОЛЕКСАНДР ЗАДНІПРОВСЬКИЙ, АДВОКАТ, м. ХАРКІВ

19.04.2013 | 
Ксенія Войстрикова, адвокат, м. Чернігів

19.04.2013 | 
Олександр Лапін, адвокат, м. Донецьк

19.04.2013 | 
Николай Ганжа, Генеральный директор Международного благотворительного фонда имени генерала А.П.Кутепова, г.Харьков

19.04.2013 | 
Колесников Борис адвокат город Севастополь

19.04.2013 | 
Катерина Галенко, адвокат, місто Київ.

19.04.2013 | 
Поліщук Олег Васильович, адвокат, місто Київ

19.04.2013 | 
Боряк Ганна Леонідівна, адвокат, КИївська область

19.04.2013 | 
Марина Шевченк, адвокат

19.04.2013 | 
Дмитро Жарий, адвокат, Дніпропетровськ.

19.04.2013 | 
Ульчак Богдан

19.04.2013 | 
Іван Кость, адвокат Закарпаття

19.04.2013 | 
Андрій Діденко

19.04.2013 | 
Юлія Кириченко, експерт Центру політико-правових реформ

19.04.2013 | 
Володимир Красун, адвокат, м. Луцьк

19.04.2013 | 
Олег Спыну, адвокат, Одесса

19.04.2013 | 
Олександр Франчук, адвокат , м. Київ

19.04.2013 | 
Денис Гетьман, м. Артемівськ

19.04.2013 | 
Адвокат м.Київ

19.04.2013 | 
Сергій Мєдвєдєв, адвокат, м. Харків

19.04.2013 | 
Володимир Сущенко,адвокат, м.Київ

20.04.2013 | 
Цуркан Сергій, адвокат, м. Одеса

20.04.2013 | 
Вадим Елфимов, адвокат г.Севастополь

20.04.2013 | 
Павло Фріс доктор юридичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки Украіни, приватний нотаріус (адвокатська діяльність зупинена у зв’язку на підставі Закону "Про нотаріат").

20.04.2013 | 
Иван Ткач, адвокат, м.Севастополь

20.04.2013 | 
Дар’я Свиридова, м. Ялта

20.04.2013 | 
Сергій Заєць, адвокат (м. Севастополь)

20.04.2013 | 
Демидов Александр Никитович. г.Севастополь. Гражданин, в отношении которого прокуроры Малярчук К.В. и Пилат И.Г. возбудили заведомо незаконное уголовное дело. Сначала его ограбив. Которых(прокуроров), в этой стране никто и никогда не привлечёт к ответственности. Так как этой станой правят лицемеры и преступники.

20.04.2013 | 
адвокат Бослак Л.А.

20.04.2013 | 
адвокат Бослак Л.А. г.Севастополь

20.04.2013 | 
Геннадый Токарев, адвокат, м.Харків

20.04.2013 | 
адвокат Микола Єременко

20.04.2013 | 
Елена Данилова,г.Севастополь

20.04.2013 | 
Войдюк Роман, адвокат, м. Луцьк

20.04.2013 | 
Иван Комелов, г.Севастополь

20.04.2013 | 
адвокат Гурковська Н.В. м.Вінниця

20.04.2013 | 
Корнилова Юлия, г. Севастополь

20.04.2013 | 
Дмитрий Казаков, адвокат, г.Севастополь

20.04.2013 | 
Яшина Анна, адвокат, г.Севастополь

20.04.2013 | 
Христина Кіт, адвокат, м. Львів

20.04.2013 | 
Андрей Андросов, юрист, г. Севастополь

20.04.2013 | 
Адвокат Татьяна Бурчуладзе, г.Севастополь

20.04.2013 | 
Олександр Шадрін, адвокат, м. Харків.

20.04.2013 | 
Лиморенко Илья судья в отставке
гор.Севастополь

20.04.2013 | 
Глотов Микола Сергійович, адвокат, правозахисник, м. Рівне

20.04.2013 | 
Цуркан Вячеслав, адвокат, Заведующий Объединенного адвокатского бюро "Вячеслав Цуркан & Co",
Председатель международной НПО “Human Rights Embassy” (Ambasada Drepturilor Omului / Посольство Прав Человека),
Tel/Fax: /+373 22/ 920-700; Tel/GSM/SMS:+373-69-12-60-12; Tel/GSM/SMS:+373-79-50-44-65.
www.humanrightsembassy.org
www.facebook.com/humanrightsembassy

20.04.2013 | 
Дмитро Гройсман, Координатор Вінницької правозахисної групи

20.04.2013 | 
Адвокат Васильченко Ф.А. г. Севастополь

20.04.2013 | 
Макеенко Александр, юрист г. Севастополь

20.04.2013 | 
Тітомер Євгенія, адвокат, м. Одеса

20.04.2013 | 
Любовь Мосеева-Элье, правозащитник г.Калуга, РФ

20.04.2013 | 
адвокат Олена Сапожнікова, Київ

20.04.2013 | 
Ірина Вань, Адвокат, івано-Франківська область

20.04.2013 | 
Олег Веремієнко, м. Київ

20.04.2013 | 
Кузьмич Тетяна, адвокат, м.Киів

20.04.2013 | 
Шамрай Роман, адвокат г. Севастополь

20.04.2013 | 
Кроитор Алексей, адвокат Молдова

21.04.2013 | 
а Суддя Куровський, Шевченківського району міста Києва?

21.04.2013 | 
Гулка Лилия, адвокат, Молдова

21.04.2013 | 
Ярослав Зейкан

21.04.2013 | 
Андрій Авторгов адвокат, к.ю.н.

21.04.2013 | 
Буров Сергій

21.04.2013 | 
Василий Юревич, г.Минск

21.04.2013 | 
Тамара Сергей, Минск

21.04.2013 | 
Ян Гвардиан, юрист, магистр права

21.04.2013 | 
Рынкевич Игорь, экс-адвокат, правозащитник, Беларусь

21.04.2013 | 
Елена Луцкович, правозащитник, Беларусь, г.Гомель

21.04.2013 | 
Ольга Трипутень, юрист, Минск

21.04.2013 | 
Проконова Ксенія, адвокат, м. Одеса

21.04.2013 | 
Ольга Сехович, Минск

21.04.2013 | 
Лысенко Сергей, Сумы

21.04.2013 | 
Ольга,адвокат,г.Чернигов

22.04.2013 | 
Заворотная Елена Анатольевна, юрист, г. Севастополь

22.04.2013 | 
Віталій Кітовський, адвокат

22.04.2013 | 
Виктор Кобылинский г. Севастополь. 0503248152 Неоднократно получал из прокуратуры, милиции, ГИС письма содержащие заведомо ложные сведения (подверждено вступившими в законную силу решениями и постановлениями Суда)защищая права несовершеннолетнего ребёнка на жильё. Борьба идёт с 24.09.2010г. Правоохренительные органы бездействуют, безнаказанно не исполняют постановления Суда.

22.04.2013 | 
Талдин Сергей Николаевич, адвокат, г. Севастополь

22.04.2013 | 
Легостов Сергей Юрьевич, адвокат, г. Севастополь

22.04.2013 | 
Ляхов Анатолий Анатольевич, адвокат, Харьков.

22.04.2013 | 
Кравченко Тамара Алексеевна, адвокат, г.Севастополь

22.04.2013 | 
Волошина Ирина Александровна, юрист, г.Севастополь

22.04.2013 | 
Пляшечник Олексій Георгійович, адвокат, м. Київ

22.04.2013 | 
Вадим Матвіїв, адвокат.
м. Луцьк, Свідоцтво №404 від 18.12.2008.

22.04.2013 | 
Анатолій Матвіюк, м.Луцьк

22.04.2013 | 
Віктор Янукович, Межигір’я

22.04.2013 | 
Тетяна Печончик, Центр інформації про права людини

22.04.2013 | 
Юрій Моклиця - громадський діяч, м. Луцьк

22.04.2013 | 
Володимир Лябук, м. Луцьк

22.04.2013 | 
Михайло Тарахкало, адвокат, Київ

22.04.2013 | 
адвокат Бодюк А.Е. г.Севастополь

22.04.2013 | 
Дар’я Каткоўская, юрыст, Цэнтр прававой трансфармацыі, г. Мінск

22.04.2013 | 
Олег Подгурский м.Луцьк

22.04.2013 | 
Максим Майницкий, юрист, Севастополь

22.04.2013 | 
Андрій Малетин, голова Станіславської правозахисної групи,м.Івано-Франківськ

22.04.2013 | 
Кто-то подчищает фамилии здесь, удаляя по своему усмотрению. Если уже группа стала заангажирована и убираются администраторами посты отсюда, то о какой справедливости вы пишите??? Скрин копии сделала и грантодателям вашим направлю, борцы за справедливость )

22.04.2013 | 
Адвокат Валерій Бойко, м. Нетішин

22.04.2013 | 
Андрій Наливайка, м. Луцьк

22.04.2013 | 
Валентин Загарія,адвокат,Грузія

23.04.2013 | 
Шкабко Олександр, м. Луцьк

23.04.2013 | 
Федорович Ірина, Проект "Без Кордонів", Київ

23.04.2013 | 
Володимир Павленко, адвокат, Київ

23.04.2013 | 
Наталья Нарожная, юрисконсульт, Беларусь, г.Барановичи

23.04.2013 | 
Марина Ефимова, юрист, г.Полоцк, Беларусь

23.04.2013 | 
Клименкова Мария, юрист, Республика Беларусь, г. Минск.

24.04.2013 | 
Роман Трускавецький, адвокат, Київ

24.04.2013 | 
Хотелось знать, почему безразличны: Исаков-Харьков; Жуковская, Варфоломеева, Медведчук-Киев; народные депутаты-адвокаты.

24.04.2013 | 
Юлія Спіріна, адвокат, м. Луцьк

25.04.2013 | 
Бурчак Юрій, м. Луцьк

25.04.2013 | 
Сергій Сафулько

25.04.2013 | 
Андрій Лук’яненко, адвокат, м. Бровари, Київська обл.

25.04.2013 | 
Каптусарова Галина, юрист, г. Севастополь

25.04.2013 | 
Александр Гончаренко, адвокат, Харьков

26.04.2013 | 
Григоренко Олег, адвокат, г. Харьков

26.04.2013 | 
Власенко Олег, студент, Луцьк

27.04.2013 | 
Сидоренко Тамара, г.Минск,адвокат до сентября 2011 года, стаж 33 года. Зачем же вы, коллеги, идете "брат на брата", да еще с мечом?

28.04.2013 | 
Аленічев Дмитро Володимирович - Юрист

29.04.2013 | 
Олег Агеев, бывший адвокат и член Президиума Минской городской коллегии адвокатов, лишен Министерством юстиции Республики Беларусь лицензии на право осуществления адвокатской деятельности после принятия на себя защиты А. Михалевича, бывшего кандидата в президенты Беларуси

29.04.2013 | 
Валентин Гвоздій ,адвокат, Хмельницька область

30.04.2013 | 
Павел Сапелко, бывший адвокат и член Президиума Минской городской коллегии адвокатов (Беларусь)

04.05.2013 | 
lawyer, V.L. Gordeev, t.Khmelnitsky,

23.05.2013 | 
Алмазов (Дудуца) Алексей адвокат , Киев

Тем , кто сейчас самодовольно здраствует у власти в ими созданной ручной "аблакатуре", вместо адвокатуры, им придется просить о самом легком из забвений.

23.05.2013 | 
Oleksander Cham,Buenos Aires, buvshyj holova oborony politychnykh viaszniv v Argentyni

23.06.2013 | 
М.Сенаторов, адвокат, м. Харків

09.10.2013 | 
iwoxnnuj

21.02.2014 | 
eyvwxzit

31.07.2014 | 
pzrqqvaz

20.08.2014 | 
qepzbjo

15.01.2015 | 
BBCode +site:touamar.freehostia.com inurl:"id="


коментарі зупинено



C��������� �������