Чим вражатиме DOCUDAYS UA-2015?

13.03.2015

 

Із 20 до 27 березня XІI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA запрошує переглянути фільми з найкращих світових форумів документального кіно. Покази традиційно відбудуться на трьох фестивальних майданчиках – у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), кінотеатрі «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19) та кінотеатрі «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19).

Вхід на всі кінопокази БЕЗКОШТОВНИЙ

Цього року наші сеанси починатимуться раніше – о 10-й ранку. Всього ми покажемо 79 фільмів із 36 країн світу.

Заходи фестивалю об’єднані темою ПРОПАГАНДА – ми говоритимемо про видимі й невидимі аспекти пропаганди та силу мистецтва у кінопрограмах та на правозахисних заходах. Фестиваль традиційно представить конкурсну та позаконкурсну програми. У конкурсних програмах ми пропонуємо переглянути 38 важливих і пронизливих фільмів із 22 країн світу, зокрема, чотири представники України. Стрічки змагатимуться у трьох конкурсах – DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО та DOCU/КОРОТКО, кожен із яких оцінить окреме журі. Також свого фаворита обере студентське журі та глядачі.

До позаконкурсної програми Docudays UA увійшло, як ніколи, багато – 10 тематичних добірок, присвячених післякризовим реаліям в сусідніх державах. Це 35 годин першокласного документального кіно, де представлені переможці наймасштабніших фестивалів світу. На Docudays UA-2015 відбудеться українська прем’єра оскароносної стрічки Лори Пойтрас «Citizenfour: історія Едварда Сноудена», фільму Джошуа Оппенгаймера «Погляд тиші», що став багаторазовим призером міжнародних фестивалів, та багато інших.

Уперше в Україні Docudays UA презентує добірку для юних глядачів – DOCU/ДІТИ. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати. У програмі представлено сім картин, серед яких анімація та короткометражні документальні стрічки. Один із фільмів програми – «Джованні та балет на воді» – нещодавно отримав приз на Берлінському кінофестивалі.

Docudays UA розширює вікові рамки відвідувачів та відкриває простір дитячих подій DOC/САДОК. Відтепер у батьків на час перегляду фільмів є можливість залишити свою дитину там, де їй точно сподобається. Досвідчені організатори подбали про кожну вікову групу й розробили три тематичних секції: дитячий садок, розважально-пізнавальні зустрічі і навіть дитячу школу документального кіно. DOC/САДОК відкритий для дітей віком від 3 до 14 років.

Щороку ми готуємо спеціальний проект від Docudays UA про найбільш знакові події нашого життя. Чотири місяці Євромайдан щодня дивував світ здатністю українців об’єднуватися та креативними злагодженими діями, до яких долучалися сотні тисяч добровольців по всій Україні. Про долю і розвиток цих ініціатив розповідає наш цьогорічний спецпроект «Євромайдан. Енциклопедія громадських ініціатив із самоорганізації». Робота над проектом триває, а на прем’єрному показі під час Docudays UA запрошуємо переглянути три два фільми циклу.

ПОЗАКОНКУРСНА ПРОГРАМА

Центральна позаконкурсна програма – ПРОПАГАНДА. У сучасному інформаційному світі значення пропаганди зростає в рази. Вона стає дедалі небезпечнішим інструментом, наслідки дії якого залежать від того, хто і як її використовує. У циклі «Пропаганда» Docudays UA покаже фільми, що торкаються трьох великих сфер суспільного життя: історії, освіти та політики – «Погляд тиші» Джошуа Оппенгаймера, «Це моя земля» Тамари Ерде та стрічку «Звідки з’являється пил і куди зникають гроші» режисерів Тійт Оясоо та Ене-Лііс Семпер.

Спеціальна програма про проблему енергозалежності України – DOCU/ЕНЕРГІЯ висвітлить три погляди на права людей і природи, випробування та можливості людей в умовах війни з жадібними енергетичними корпораціями та власними споживацькими звичками. Залежно від того, чи зуміємо ми відрізнити популізм від вдалого управління, Україна програє або переможе у своїй черговій внутрішній війні за енергетичну стабільність.

Програма DOCU/УКРАЇНА – це найсвіжіші стрічки від вітчизняних авторів, а також українська прем’єра фільму-есею «Вагріч і чорний квадрат» про відомого художника-концептуаліста Вагріча Бахчаняна від українсько-американського режисера Андрія Загданського.

Традиційно найбільша програма фестивалю – DOCU/ХІТИ. П’ять виняткових фестивальних улюбленців, серед яких фільм «Під прицілом об’єктива» режисера Маршалла Каррі, який два роки тому вже приїздив на Docudays UA зі своєю ретроспективою, «Ми приїхали як друзі» відомого дослідника Африки Юбера Сопера – переможець минулорічного Берлінале, вшанований Оскаром «Citizenfour: історія Едварда Сноудена» та інші.

Добірка фільмів DOCU/ART – це не лише фільми, але й ціла лекційно-дискусійна платформа. Повторні покази програми ми винесли на територію ПінчукАртЦентру. Тут відбуватимуться зустрічі з експертами та обговорення зв’язку документалістики та мистецтва.

Кожного року Docudays UA знайомить вітчизняну аудиторію зі своїми колегами із закордону. Цього разу у фокусі Швеція і програма ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФЕСТИВАЛЬ TEMPO ПРЕЗЕНТУЄ. Окрім документалістики, цей фестиваль поєднує фотопроекти, радіо та експериментальні проекти. Програму найкращих фільмів Tempo презентуватиме програмна директорка шведського фестивалю – Мелісса Ліндґрен.

Майже чверть століття тому розпочався розпад Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія. Спричинені ним криваві конфлікти тягнулися в регіоні протягом десяти років. Як виглядає життя на цих просторах сьогодні? Для України це питання звучать як ніколи актуально. Програма «Екс-Югославія: Примирення» різнопланово ілюструє непрості процеси повернення до мирного життя.

ЕФЕКТ ГРУЗІЇ (спільно з CineDOC-Tbilisi) – це три фільми про Грузію, в яких усе зрозуміле і близьке нам, українцям. Ідоли радянської епохи повстають із мертвих, а влада та її реформи відірвані від реальних потреб народу. Важка сторінка в історії Грузії – «незалежна» Абхазія, що живе під тягарем руйнівної “любові старшого брата”. Програму представлятимуть Ілєана Станчулєску та Арчіл Хетаґурі, організатори Міжнародного фестивалю документального кіно CineDOC-Tbilisi.

CПЕЦІАЛЬНИЙ ПОКАЗ від Cinema Politica – організації, що протягом останніх дванадцяти років влаштовує щотижневі покази незалежного політичного документального кіно при Університеті Конкордія у Монреалі. Започаткована в університетському кампусі, сьогодні Cinema Politica налічує сімдесят дочірніх центрів у Канаді та Європі. Показ представлятиме Езра Вінтон, програмний директор та співзасновник цієї організації

СПЕЦІАЛЬНІ ПОКАЗИ ТА ПОДІЇ

Не пропустіть ексклюзивні події фестивалю!

 

Цього року фестиваль презентує одразу два фотопроекти:

-      Фотовиставка «Чуєш, брате?» Олександра Глядєлова. На виставці – близько 60 світлин, які розповідають про революцію та війну в Україні. Переглянути фотографії  можна 19-26 березня у галереї «Дім Миколи» (Київський палац дітей та юнацтва, вул. Івана Мазепи, 13). Презентація виставки – 22 березня (неділя) о 16:30.

-      Фотовиставка «Грозний: дев’ять міст» – спільний проект Ольги Кравець, Марії Моріної та Оксани Юшко, що досліджує специфічні аспекти наслідків війни в Грозному, кожний з яких розглянуто як окреме «місто» в місті. Виставка працює 21 березня до 5 квітня щодня, крім понеділка, з 13:00 до 19:00 у Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44). Відкриття – 21 березня о 17:30.

            Уже третій рік поспіль ми запрошуємо відвідати майстерню документального кіно DOCU/CLASS. Цьогоріч у Будинку кіно о 12:00 та 15:00 - майстер-класи відомих режисерів-документалістів, продюсерів і кінокритиків: Альона ван дер Хорст «Тональність, звук, музика і «лібретто» в фільмі «Голоси Бама»; розмова з відомим оператором Ларсом Скрі; Стефан Юбер-Бліc та Мішель Мітчелл «Трансмедійний сторітелінг для активістів та правозахисної тематики»; Марія Моріна, Оксана Юшко та Анна Шпакова «Груповий проект «Грозний: 9 міст» – як створити і показати проект, що критично оцінює події у твоїй рідній країні»; Арчіл Хетаґурі та Ілеана Станчулеску «Сторітелінг та провідні персонажі в документалістиці»; Езра Вінтон та Светла Турнін «Документальний активізм: політика програмування, організація народних показів та соціальні рухи»; Андрей Рус «Кінощоденник та його спадок»; Мартічка Божилова «Привнесення місцевих традицій у світову документалістику»; Олександр Глядєлов «Обставини часу»; Аскольд Куров «(Не)політичне кіно»; Елла Штика, Дмитро Тяжлов «LabDOCUTOLOKA. Навчальна пітчинг-сесія».

 

Із 21 до 26 березня щодня з 12:00 до 17:00 (будні) та з 12:00 до 19:00 (вихідні) запрошуємо «погортати» книги Живої бібліотеки. Це наш традиційний формат спілкування глядачів та гостей фестивалю із «живими книжками» – людьми, щодо яких існує упереджене ставлення у суспільстві: міліціонером, біженцем, мусульманином, геєм, феміністкою.

Паралельно із кінопоказами триватиме правозахисна програма фестивалю. Цьогоріч  вона  присвячена  пропаганді, але традиційно охоплює різні аспекти прав людини. Головний правозахисний  майданчик країни запрошує активістів, режисерів, громадських діячів, журналістів  та всіх охочих до дискусій, круглих столів, презентацій, тренінгів  та перегляду кінострічок.

У програмі заходів, зокрема:

- Дискусії про пропаганду в умовах війни та правозахисну журналістику;

- Презентація антидискримінаційної кампанії;

- Показ повнометражного документального фільму про Голодомор Бенедикт Бане «Голодомор. Забутий геноцид» (2013);

- Тренінги з організації публічних акцій  та  енергоефективності;

- Тренінги  “Як захиститися від свавілля правоохоронців” та “Як розпізнавати фейкові новини”;

- День Волі Білорусі;

- Кримський день – показ стрічки Ксенії Джорно «Къырым» (2014), презентація моніторингу порушень прав людини в Криму, дискусія про наслідки окупації півострова;

- Презентація мережі кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudaus UA та онлайн Центру DOCU/CLUB, презентація онлайн-кінотеатру DOCU/SPACE;

- Форум-театр;

25 березня у Білій вітальні Будинку кіно з 16:15 до 17:15 відбудеться презентація мережі кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudaus UA та онлайн Центру DOCU/CLUB. Автори проекту познайомлять із планами роботи на 2015-й рік, розкажуть про розширення мережі кіноклубів, навчання модераторів та нові колекції фільмів для різних цільових аудиторій.

Для отримання детальнішої інформації щодо фестивалю та з питань організації інтерв’ю звертайтеся до Аліси Гордійчук на e-mail .

Для отримання детальнішої інформації щодо правозахисних заходів звертайтесь до Оксани Піддубної за тел. +380930700386

Стежте за новинами на веб-ресурсах Фестивалю: сайт - www.docudays.org.ua,

Facebook - http://www.facebook.com/DocudaysUA, Twitter – DocudaysUA, Instagram - docudays_ua

Фестиваль неполітичний та некомерційний. Вхід на всі кінопокази вільний.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку в останній тиждень березня у Києві. У 2014 році фестиваль відвідало понад 38 000 глядачів. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). У 2014 році Мандрівний Docudays UA відвідав 245 міст та містечок у 23-х областях України та АР Крим.

 


C��������� �������