Лауреати Антипремії УГСПЛ Будяк року-2006

19.06.2007

Конкурсна комісія, відповідно до Регламенту, присутніми шістьма членами Правління УГСПЛ з дев’яти, одноголосно визначила чотирьох переможців у таких номінаціях:

1) Генеральна Прокуратура України у номінації «Найбільш інформаційно закритий орган влади» через:
- Наказ Генерального прокурора України №89 від 28.12.2002 «Перелік утворюваних у діяльності органів прокуратури України документів, що містять конфіденційну інформацію і яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування», що явно суперечить Конституції та закону про інформацію: на підставі цього наказу засекречується інформація про порушення прав і свобод, результати спеціальних перевірок та інша суспільно-важлива інформація;
- Відсутній відкритий доступ до нормативних актів Прокуратури, а її акти чомусь не реєструються в Мін’юсті;
- Найбільшу кількість відмов у отриманні інформації або не реагуванні на інформаційні запити – відповідно до даних моніторингу правозахисників.


2) Державний департамент України з питань виконання покарань за бездіяльність та відсутність належної реакції на порушення прав ув’язнених через:
- не впровадження незалежної системи розгляду скарг на порушення прав ув’язнених;
- відсутність реакції на скарги щодо дій працівників Держдепартаменту: відповідно до отриманих даних, з 473 скарг, отриманих Департаментом у 2005 році та за 6 місяців 2006 року, в результаті так званої перевірки не підтвердилися факти по ЖОДНІЙ скарзі;
- відсутність належної реакції на численні випадки групового самогубства, що відбулися протягом 2006 року;
- значну кількість скарг від засуджених щодо катувань, жорстокого та нелюдського поводження з ув’язненими;
- утворення спеціальних збройних загонів з метою забезпечення порядку в місцях позбавлення волі, щодо яких отримано численні скарги у безпричинному використанні ними насильства щодо ув’язнених.


3) Служба Безпеки України та Прокуратура України за незаконну депортацію 14 лютого 11 узбеків-шукачів притулку з України до Узбекистану. В наслідок цього усі вони були засуджені на строк від 3 до 13 років позбавлення волі за участь в Андижанських подіях. Порушення законодавства України та декількох міжнародних договорів констатували Міністерство юстиції України, Урядова делегація США в ОБСЄ, Міжнародні правозахисні організації: Міжнародна Гельсінська Федерація за права людини, Міжнародна Амністія та Human Rights Watch, а також українські правозахисники. Не зважаючи на це, винні залишилися не покараними й надалі вказують на правомірність своїх дій.


4) Прокуратура м. Алчевська Луганської області за систематичну та найбільш показову бездіяльність у випадку порушення прав людини через багаторазові відмови проводити належне розслідування фактів катування та жорстокого поводження в міліції.

Результати оголосили Голова Правління УГСПЛ Євген Захаров та Виконавчий директор УГСПЛ Володмимр Яворський 10 грудня 2006 року.

comments


to post any message or commentary, you need to login

How to help